Bobby Zwaagman ‘man of the match’

BURGUM – Er stond zaterdagavond in Burgum geen maat op junior Bobby Zwaagman. Hij won niet alleen de fieljepwedstrijd in zijn categorie, maar versloeg qua gesprongen afstand ook alle topklassers. Zwaagman nam daarmee een optie op de juniorentitel, aanstaande zaterdag in Winsum, waar het Friese kampioenschap wordt gehouden. Hij kwam op één centimeter van de magische 20 meter: 19.99m. En daar kwam zelfs topklasse-winnaar Ysbrand Galama niet aan toe: 19.39m.

Volgende week ‘moat it heve’ voor de fierljeppers Volgende week ‘moat it heve’ voor de fierljeppers
Volgende week zaterdag wordt in Winsum het Friese kampioenschap fierljeppen gehouden, traditioneel. Dan staan niet alleen de Friese titels in de diverse categorieën op het spel, maar ook de strijd om de ‘Sulveren Pols’, de ereprijs voor de verste sprong van de wedstrijd. Ware zaterdag in Burgum een zelfde soort scenario van kracht geweest, dan was niet senioren-winnaar Ysbrand Galama er met die extra prijs vandoor gegaan, maar junior Bobby Zwaagman. Hij klopte de 19.39m van Galama ruim met zijn enorme uithaal naar 19.99m. En daarmee kroonde hij zich tot ‘man of the match’, een virtuele titel weliswaar, maar niettemin een onmiskenbaar teken dat Zwaagman in vorm is. En wat dat betreft kan het in Winsum zaterdag nog best wel spannend worden, het zou een regelrechte stunt zijn als een junior er met de ereprijs vandoor zou gaan. Maar zaterdag in Burgum bleek dat het bepaald geen fictie is.
Kaal
Het is prachtig weer op deze zaterdagavond, maar de wind ‘hat him noch net deljûn’, met andere woorden, het waait behoorlijk en was het tot voor kort zo, dat de hoge bomen er voor zorgden dat de schansen min of meer in de luwte lagen, nu die bomen zijn weggehaald wegens de aanpassingen aan het hele complex, is het maar een ‘kale boel’, zoals Ljeppersklup Burgum-preses Hans Helmholt het omschrijft. Maar: “Er komen vast wel weer bomen of andere begroeiing om het terrein heen”, blijft hij optimistisch, “maar dat gaat natuurlijk wel even duren.” Ik feliciteer hem uiteraard met het ereburgerschap van zijn zoon Bart, nota bene de allereerste sportman in Tytsjerksteradiel die deze eer te beurt valt, heel bijzonder dus. De zon schijnt, maar die harde wind maakt het toch behoorlijk koud moet ik zeggen, ik betreur mijn korte broek, Anny had me nog gewaarschuwd: “Lit dy no net kâld wurde.” Echt koud is het ook niet, maar af en toe zorgen die windvlagen ervoor dat het redelijk fris wordt. De wedstrijd is al begonnen, ik had mij niet gerealiseerd dat het aanvangstijdstip naar half zeven was vervroegd, maar qua afstanden heb ik nog niet veel gemist zo te zien. Er is redelijk veel publiek, maar: ‘der hawwe wolris mear minsken west’. Op de schans vlak voor mij is de strijd gaande tussen de famkes, maar die is niet echt spannend in die zin, dat Sigrid Bokma er ver bovenuit steekt. Opmerkelijk is wel, dat ze aan slechts één sprong genoeg heeft om te winnen, de andere, ook de finalesprongen, eindigen in het water. Maar haar 14.25m is Tirza Boschma met 12.85m en Inge Demmer met 12.54m te machtig. Na de famkes komen de froulju en daar zijn het Marrit van der Wal, Akke Talsma en Hiske Galama die tot de finale doordringen. Geen van hen weet zich in die eindstrijd te verbeteren en dus wint Marrit van der Wal met meer dan twee meter marge, 16.55m om 14.10m van Akke Talsma, Hiske Galama wordt derde met 13.65m.
jongesHier is het wel spannend, de eindstrijd gaat tussen Jarich Wijnstra, Wietse Nauta en Sietse Hazewindus en met name Nauta en Wijnstra maken er een gevecht op het scherpst van de snede van. Het is uiteindelijk Jarich Wijnstra die met 18.69m Wietse Nauta met 18.66m nipt aftroeft. Sietse Hazewindus wordt derde op gepaste afstand: 16.26m.
juniorenIn deze categorie staat geen maat op Bobby Zwaagman, hij zwiept zichzelf naar een formidabele 19.99m. en dat is er duidelijk te veel aan voor zijn naaste concurrenten Jan Teade Nauta met 18.66m en Jesper Demmer met 17.39m. Duidelijk is wel dat deze junioren op niet al te lange termijn een welkome aanvulling gaan vormen voor de seniorencategorie.

senioren

Bij de senioren is het Ysbrand Galama die wint, zijn 19.39m is goed, maar niet bijzonder en hij blijft daarmee dus achter op juniorenwinnaar Bobby Zwaagman. Hannes Scherjon stelt met 18.74m wel degelijk zijn kandidatuur voor een hoge notering volgende week op het FK in Winsum, maar of hij met name Ysbrand Galama kan bedreigen is de vraag.  Derde wordt Age Hulder met 18.05m en ook hij lijkt zaterdag in Winsum mee te kunnen en zullen doen voor de prijzen: ‘mei Age witst it nea’. Veel zal zaterdag afhangen van het weer, in deze wat wisselvallige zomer kan het wat dat betreft alle kanten uit, maar als er gesprongen kan worden, wordt het in de meeste rubrieken spannend. En zo’n Bobby Zwaagman met de Sulveren Pols in zijn handen?

Binne Kramer

www.kanaal30.nl

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.