‘Ik geloof nooit dat we het drooghouden’

 

BURGUM – ‘Ik geloof nooit dat we het drooghouden’, dat was de vaste quote van een mevrouw in een stokoude radioserie die MiMoZa heette. Dat was dinsdagavond van toepassing in Burgum, waar op de fierljepaccommodatie een tweede klas wedstrijd werd gehouden. ‘De berichten’, ook zo’n begrip uit lang vervlogen radiotijden, waren niet best, ‘striemin’ zeg maar, en toch kon er ononderbroken geljept worden. De wind was wel wat hinderlijk, maar een kiesoor die daarop lette.

Pluvius heeft erbarmen
Ondanks de wat sombere vooruitzichten kon er dinsdagavond in Burgum wel degelijk gesprongen worden. Met andere woorden: het bleef, op een paar verdwaalde spetters na, droog en dat is nu eenmaal een voorwaarde voor deze sport, een ‘conditio sine qua non’. Vrij vertaald: ‘as it reint kinne wy it wol skodzje’. En dus kon het publiek, bij zo’n tweede klas wedstrijd bestaat dat merendeels uit ‘omsittend laach’, kijken naar een prima wedstrijd die in sommige categorieën behoorlijk spannend was. Er werd goed gesprongen, met name bij de famkes en de jonges, zeg maar de aanstormende talenten van het fierljeppen. Ik was laatst bij een derde klas wedstrijd, dan moet u denken aan echte jeugd springers, en ook dat was een uitermate interessant schouwspel, zij het dat de afstanden wat korter zijn. Maar deze tweede klassers halen afstanden die er zijn mogen.

zon en wind
Ik ben vroeg, ik wil kijken waar de zon staat en hoe het met de wind zit, nu de beschermende strook ‘smûk skaadzjend beamtegrien’ ernstig aan uitdunning onderhevig is. Dat moest blijkbaar om de uitbreiding van het complex mogelijk te maken. Maar mooier vind ik het er niet op geworden, al bezweert speaker Hans Helmholt dat het allemaal wel weer in oude luister hersteld zal worden. Maar dat moeten dan razendsnel groeiende boomsoorten zijn denk ik. Hoe dan ook, het zal vanavond de ljeppers niet echt deren, de wind is oost en dus springen ze recht er tegenin. En de zon gaat steeds meer schuil achter een dik pak wolken, dus daar heeft niemand last van. Eigenlijk best wel goede omstandigheden dus. Echt druk wordt het meestal niet bij zo’n tweede klas ontmoeting en eigenlijk is dat best jammer, er wordt namelijk wel degelijk goed en soms zeer goed gepresteerd. Zover is het nu nog niet, iedereen is nu nog bezig met de voorbereidingen en speaker Hans Helmholt, tevens voorzitter van de Burgumer ljeppersklup, legt alvast even uit waar we vanavond naar gaan kijken. Dat tamelijk schaarse publiek betekent dat iedereen de ruimte heeft, met andere woorden: iedereen kan gaan zitten waar hij wil. En dan is het zover, we kunnen beginnen. Maar na twee sprongen wordt de wedstrijd alweer stopgezet, er is iets met de electronische afstandmeting. Hans Helmholt rekent ons even voor dat een sprong van acht meter nooit kan worden opgemeten, die eindigt per definitie in het water… En dus moet er gesleuteld worden, niet lang overigens, want een paar minuten later kunnen we verder, alleen één springer bij de jongens moet nog een keer in actie komen, zijn afstand is ‘verdwenen’. Het slachtoffer zit er niet mee, hij wil best nog een keer springen.

famkes
Ik zit recht tegenover de schans voor de famkes, ze springen dus naar mij toe, qua beeld wel attractief, maar met die lichte lucht erachter is het eigenlijk wat te contrastrijk. Ik schuif een beetje op en heb dan een boomgroepje als achtergrond en dat brengt de omstandigheden weer aardig in balans. Bij de famkes A wordt prima gesprongen, Nynke Hoogland haalt net geen 11 meter (10.91m) maar de beide anderen, Manon Koehoorn met 11.00 m en Lisse van der Knaap met 11.80m ronden die kaap van de elf meter wél.

jonges
Bij de jonges B is het Sjoerd Kramer die met een knappe 14.10m zijn beide naaste concurrenten, Silvan Bouma met 12.51m en Hindrik Westra met 12.43m klopt. Bij de A-jonges gaat de eerste prijs naar Stefan Douma die met 13.97m Ronald Munsterman met 13.52m en Bouwe Westert met 13.48m aftroeft.froulju A
Bij de froulju A een ‘oude’ bekende: Hiske Galama springt buiten mededinging mee, wegens drukke werkzaamheden, ze is bezig met het lopen van haar co-schappen, heeft ze ervoor gekozen om in deze tweede klasse te springen. Maar ze mist duidelijk wedstrijdritme, geheel tegen haar gewoonte in gaat ze drie keer te water. De winst gaat hier naar Jantsje de Vries met 10.79m voor Wietske Terpstra met 10.29m en Femke Waltje met 9.90m.

junioaren A
In deze categorie wordt prima gesprongen, de winnaar, Egbert Hazewindus scoort een knappe 16.64m en hij komt daarmee bijna twee meter verder dan zijn naaste belager, Jesper Demmer: 14.90m. De Dritte im Bunde, Jarne Sikkens, komt tot 13.27m.

senioaren B
Robin Rinzema wordt in deze klasse derde met 15.22m, het zilver is voor Folkert Heida met 16.44m en de winst, het goud, ‘de lekkerste kussen van de rondemiss en de mooiste bloemen’, zoals dat bij het wielrennen heet, gaan naar Hugo Bosgraaf die 16.67m laat optekenen. Het zal duidelijk zijn dat het virtuele kussen zijn en dito bloemen, maar dat doet aan de vreugde van de winnaar geen afbreuk. Morgen staat er een eerste klas wedstrijd op de rol, maar op het moment dat ik dit schrijf zie ik op de site van de Ljeppersklup Burgum dat die is afgelast. Pluvius vond blijkbaar één moment van mededogen wel genoeg…

Bron:Binne Kramer RTV kanaal30

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.