Fierljeppe sûnder Bart

BURGUM – Het was even wennen zaterdagavond op het fierljepcomplex achter het gemeentehuis in Burgum. ‘Fierljeppe sûnder Bart’. Bart is uiteraard Bart Helmholt, jaren lang het gezicht van deze sport in Fryslân en bovendien Burgumer. Hij werd gemist zaterdagavond, hij was er wel, maar nu als toeschouwer. En dus moesten de toeschouwers het doen zonder de opwinding die altijd ontstond als Bart zijn pols klaarzette. Dan wist je dat er iets bijzonders zou kunnen gebeuren.


Wie neemt de rol van Bart Helmholt over?
Er ging altijd een golf van opwinding door het publiek als Bart Helmholt zijn polsstok klaarzette. Het was zoals vroeger als Coen Moulijn de bal kreeg aangespeeld, of als Johan Cruijff aanzette voor een van zijn onnavolgbare acties. Kippenvelmomenten, prachtig en even memorabel als zeldzaam. ‘Actionen mit Seltenheitswert’ noemen onze oosterburen dat zo treffend. Acties die rijp zijn voor vermelding in het grote boek van gouden sportmomenten. En of het nu voetbal is of fierljeppen, dat zijn momenten die geëtst worden op het netvlies van hen die erbij waren. En die momenten maakten Bart Helmholt tot de fierljepper ‘hors categorie’ die hij een fors aantal jaren is geweest. Hij is gestopt, aan alles komt een eind, en fierljeppen is niet een sport die je tot in lengte van dagen op dat hoge niveau kunt blijven uitoefenen. Maar we zullen hem missen, niet alleen vanwege zijn verre sprongen en zijn records, maar ook en met name vanwege zijn personality, zijn uitstraling, zijn voorbeeldfunctie in deze sport. Een sport leeft van en bij iconen, helden worden ze ook wel genoemd en Bart Helmholt was zo’n icoon. Maar zijn vertrek werpt uiteraard meteen de vraag op wie zijn plek bovenaan de rots gaat innemen, wie kan dat, wie heeft de capaciteiten en wie heeft de uitstraling. Dat zal de tijd moeten uitwijzen. Zaterdagavond was de eerste fierljepwedstrijd in Burgum, de drie voorafgaande ontmoetingen kenden alle drie een andere winnaar en dus steekt er nog niet iemand echt boven de rest uit. Het was prachtig ljepweer op deze zaterdagavond in Burgum, waar het behoorlijk druk was en waar heel behoorlijk werd gesprongen. Niet uitzonderlijk, maar wel degelijk genoeg om van een prima wedstrijd te kunnen spreken. Burgum heeft nu eenmaal een prachtige locatie, waar het publiek een uitstekend zicht heeft op de schansen waar het allemaal moet gebeuren.fraai
Ik ben gisteren, vrijdagavond was dat, ook al gaan kijken hier op het fraaie fierljepcomplex in Burgum. Dat was een derde klas wedstrijd en dat betekent bij fierljeppen dat de jeugd kon laten zien wat ze in huis had. Dat was niet weinig en eigenlijk is het, vind ik althans, jammer dat dit soort ontmoetingen zich altijd een beetje in de anonimiteit afspelen. Een impressie van dat gebeuren treft u asap elders aan op deze site, mét foto’s uiteraard. Deze avond staat in het teken van de Eelke Scherjon Memorial, inmiddels een traditional ter ere van en nagedachtenis aan de legendarische klompmaker/fierljepper uit Noardburgum. Het is prima weer, niet koud en de wind staat redelijk gunstig. Voorwaarden voor een wedstrijd op hoog niveau, maar het is nog vroeg in het seizoen en dat betekent dat nog niet iedere deelnemer al de gewenste en noodzakelijk vorm te pakken heeft.

seizoensopening Burgum
Ik heb de fierljeppers nog niet eerder in actie gezien dit seizoen, het is de eerste keer dit jaar dat ze in Burgum kunnen laten zien hoe het met de vorm staat. De eerste die ik tegenkom is Hannes Scherjon, zoon van Eelke en dus heeft deze Memorial voor hem een extra dimensie, een andere waarde dan andere wedstrijden. Hij is hersteld van een vervelende blessure en het is voor hem en voor ons de vraag waar hij staat. Dat hij een uitstekende fierljepper is weten we al lange tijd, maar het zit hem niet altijd mee. Er wordt gesprongen in verschillende categorieën en alle drie wedstrijdschansen worden daarbij gebruikt. Voor het overzicht heb ik ze voor u op een rijtje gezet, in werkelijkheid zijn er constant drie categorieën bezig.

famkes
Het is Sigrid Bokma die hier het pompeblêdenshirt draagt ten teken dat zijn het klassement aanvoert, maar ze heeft daar dag niet deze zaterdagavond in Burgum. Ze gaat twee keer nat en haar derde sprong is niet voldoende voor een finaleplaats. Wel in die eindstrijd plaatsen zich Bente Vlas, Thirza Boschma en Gerbrich Steensma. De beste sprong komt op naam van Bente Vlas die er een keurige 13.70m uitperst. Thirza Boschma wordt tweede met 13.07m en de derde stek is voor Gerbrich Steensma met 12.89m.

jonges
Bij de jongens gaat de winst naar Jarich Wijnstra met 17.62m voor Wietse Nauta met 17.37m en Thys Jan Bootsma met 15.51m. Aan talent geen gebrek in deze klasse, als je bij de jongens al over de zeventien meter kunt springen belooft dat het een en ander.

froulju
Bij de vrouwen staat er geen maat op Marrit van der Wal, met haar 17.13m is ze een maatje te groot voor Melanie Heins met 14.78m en Akke Talsma die 14.54m laat noteren. Jammer dat Klaske Nauta niet aanwezig is, zij kan met haar flair en lef de zaak nog wel eens overhoop gooien.

junioaren
Bobby Zwaagman wint met 17.98m, maar hij wordt op de hielen gezeten door Rutger Piersma die met 17.57m niet ver achterblijft. Derde wordt hier Jetse Bokma met 17.18m. Het toptrio maakt er een spannende wedstrijd van met voor alle drie sprongen in de zeventien meter.

senioaren
Het is Nard Brandsma die nadrukkelijk solliciteert naar de opengevallen plaats van Bart Helmholt. Nu Oane Galama er niet meer bij is, ligt er voor de ljepper uit Workum een uitgelezen mogelijkheid om zijn stempel op dit seizoen te drukken. De concurrentie moet komen van mannen als Hannes Scherjon, Age Hulder, Sytse Bokma, Niels Koetsier en Ysbrand Galama. Maar op deze fraaie zaterdagavond in Burgum duldt Nard Brandsma niemand in zijn buurt. Met een prima 20.33m blijft hij de concurrentie ruim voor, al komen Age Hulder met 19.90m en Hannes Scherjon met 19.76m aardig in de buurt. Maar een nieuwe Bart Helmholt zit er nog niet zo een-twee-drie aan te komen. Hoewel, Parijs is nog ver, met andere woorden, het seizoen is nog lang.

Binne Kramer

(Bron RTVKanaal30)

1e klasse 3 juni 2017

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.