Derde Klas Wedstrijd Eerste Klas Prestaties

BURGUM – Wie bij derde klasse ook meteen denkt aan derde garnituur, zou eens bij een derde klas fierljepwedstrijd moeten gaan kijken. Een regelrechte eye opener, zo’n wedstrijd voor talenten en beloften, hoe jong ze ook mogen zijn. Qua wedstrijd en spanning doet zo’n ontmoeting op geen enkele manier onder voor de elite van het fierljeppen, de eerste klasse dus. Er zit alleen wat minder publiek en de sprongen schommelen rond de tien meter. Maar: het is sport in optima forma.

Sport zoals sport bedoeld is
Vorig jaar ben ik voor de eerste keer gaan kijken bij een derde klasse fierljepwedstrijd. En dat is mij zo goed bevallen, dat ik opnieuw de gelegenheid te baat nam om mijn licht te gaan opsteken bij z’n jeugdwedstrijd. Want dat is zo’n derde klas ontmoeting in feite, het gaat hier om jeugdige talenten en beloften van het fierljeppen met een bandbreedte in leeftijd van 10 tot ongeveer 13 jaar. En omdat fierljeppen bepaald geen makkelijke sport is, loont het zonder meer de moeite om te gaan kijken naar zo’n duel. Het is echt een wedstrijd, in die zin, dat alles gaat zoals bij de senioren: het complex is volledig aangekleed met vlaggen en dergelijke, er is een onvervalste speaker, de catering is goed geregeld en er is publiek. Bovendien is dat merendeels geëngageerd publiek en dat zorgt voor sfeer en ambiance. Met andere woorden: leuk om naar te kijken, zeker als het ook nog eens prima weer is zoals op deze vrijdagavond. We beginnen lekker vroeg en dat betekent dat er de hele wedstrijd genoeg licht is op deze eerste vrijdag van de officiële zomer. Bijkomend voordeel: ik ben op tijd terug voor de Champions League finale. Want zo’n jeugdwedstrijd duurt niet langer dan een kleine twee uur, in principe lang genoeg voor zowel de deelnemers al het omsittend laach als je mij vraagt.gezellig
Het is nog vroeg in de avond, de wedstrijd begint om half zeven, maar toch is het al gezellig op het fierljepcomplex ‘achter het gemeentehuis’. De deelnemers zijn zich al aan het warmlopen, speaker Jelle van der Veen test alvast de geluidsinstallatie en het zandbed wordt nog een keer gefreesd. Ruimte genoeg om een goed plekje te zoeken en omdat het gebeuren zich voor het grootste gedeelte afspeelt op de kleine oefenschans, ga ik daar zitten en wacht op de dingen die gaan komen. Dat duurt niet lang, want de deelnemers hebben er duidelijk zin in. En als Jelle van der Veen iedereen welkom heeft geheten kunnen we beginnen. De eerste deelnemer die ik zie springen is een jongeman met met een prachtig jaren zeventig kapsel. Dat belet hem overigens niet om er een prima sprong uit te persen, slechts de technische uitvoering beperkt hem in de afsprong. Hij springt, met andere woorden, schrijlings, een techniek waarvoor wij vroeger bij het ‘sletsjespringen’ een naam hadden die wel duidelijk was maar iets minder ‘salonfähig’, de ouderen onder u zullen wel weten wat ik bedoel. Zijn concurrenten springen over ook zo en dus lopen de afstanden niet echt ver uiteen. Ze hebben er duidelijk plezier in, het publiek leeft mee en is gul met bijval en applaus en dus wordt het een lekkere wedstrijd die het aanzien wel waard is.

jongens
Vlak voor mij op de kleine oefenschans wordt een felle strijd uitgevochten bij de jongens t/m 10 jaar tussen Ties van Kesteren, Djurre de Jong en Erwin Lefferts. Ties van Kesteren komt tot 5.55m, Djurre de Jong komt nipt over de zes meter (6.01m) en Erwin Lefferts zwiept er een keurige 7.89m uit, hij wordt dus winnaar van deze categorie. Na hen is de beurt aan de jongens van 11 jaar en ouder en daar is het Romke Jan Kootstra die met 8.25m een maatje te groot is voor zijn directe concurrenten. En dat zijn Chris Geerdink met 6.19m en Dirk Hazenberg met 6.14 m. Feltser Braaksma, heb ik weer een nieuwe naam geleerd, wordt hier vierde met 5.87m. De jongens die wat ouder zijn of al wat meer sprongen in hun rugzak hebben, mogen op de C-schans in actie komen. Die is een stuk hoger en het gapende gat met het zandbed is ook een stuk groter. Hier is winst voor Thijn Postma die er een prima 11.71m uitgooit. Hij wordt gevolgd door Thijmen Veenstra die met 11.09m niet ver achterblijft en Yme Pafforaad, die met 9.00m goed meedoet, maar het podium net niet haalt.

meisjes
Bij de meisjes t/m 10 jaar heeft Yente van Kammen geen concurrentie, maar dat belet haar niet om een prima 6.42 m te springen. Bij de meisjes van 11 jaar en ouder is het Berber de Wilde die met 8.03m de verste sprong laat optekenen, zij troeft daarmee Ellemijn Veenstra met 7.18m en Hester Valk met 6.73m af. Bij de meisjes van 13 jaar en ouder gaat de winst naar Anna Halma, die de spannende strijd met haar concurrenten, Johanna Hollema (7.15m) en Frauke Tijsma (7.16m) in haar voordeel beslist met een sprong van 7.57m. Bij de oudere meisjes, dat zijn er maar twee, is het Pytrix Westra die wint met 11.27m voor Nynke Hoogland met 9.81m. Die Pytrix Westra staat nog op mijn netvlies van een vorige gelegenheid, toen sprong ze nog op de oefenschans, maar toen al was te zien dat ze grote mogelijkheden heeft. Dat beeld is, zie ik, nog niet veranderd, zij het dat ze nu op de C-schans springt. Het zal niet lang duren vermoed ik, voor ze promoveert naar de tweede klasse en ook die zal voor haar een opstap zijn naar het ‘grote werk’. Ze heeft er de mentaliteit en skills voor, daarvoor hoef je geen deskundige te zijn. Trouwens, er loopt wel meer talent rond hier op deze fraaie vrijdagavond, dat moge duidelijk zijn.

Binne Kramer

(Bron RTVKanaal30)

3e klas 2 juni 2017

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.