VIDEO: Ljeppersclub Burgum viert 50 jaar met een spectaculair toernooi

 

BURGUM – Afgelopen zaterdag was een mooie dag op de schansen in Burgum, maar het was geen gewone dag, het was een bijzondere dag. De vereniging bestond namelijk 50 jaar en dat werd gevierd met een groot ljepperstoernooi. De kersverse voorzitter, Johanna Haanstra-Tinga, kreeg gelijk de taak om dit toernooi te organiseren. Gelukkig kon ze rekenen op een groot aantal vrijwilligers. Het mooiste aan deze vereniging, volgens Johanna, is dat het voelt als één grote familie. Als je eenmaal besmet bent geraakt met het ljeppersvirus, kom je er niet meer vanaf.

De dag begon met een jeugdwedstrijd. ’s Middags was het de beurt aan de deelnemers uit de tweede en derde klasse, en ’s avonds was het de crème de la crème, namelijk de eerste klasse, die sprong. Deze wedstrijd werd gekoppeld aan één van de oprichters van de ljeppersvereniging, namelijk de 10e lustrum van het “Eelke Scherjon Memorial”. De prijs die gewonnen kon worden was dan ook geen grote beker, maar een ‘Grote Snor’. Rutger Piersma uit Koudum sprong 20,47 meter en was daarmee de enige die over de twintig meter sprong.

Er is veel veranderd in die 50 jaar. Van houten polsstokken naar aluminium en tegenwoordig zelfs van carbon. Ook de zandbedden waarin de ljeppers landen zijn van veel betere kwaliteit dan vroeger. Door al deze verbeteringen worden er volgens Gerhard Vlieger veel meer meters gesprongen dan in zijn tijd. Maar één ding blijft altijd hetzelfde: de kick van het ljeppen. Wanneer je aan het einde van de polsstok bent en bijna stil staat, weet je dat het een geweldige sprong wordt. Dat geeft zo’n enorme adrenalinekick, dat is met geen pen te beschrijven. Dit hoor je van alle ljeppers, van jong tot oud.

Als je het zelf ook eens wilt proberen, ben je van harte welkom op de schansen in Burgum. Neem wel droge kleding mee, want niet elke sprong is een topsprong.

Bron: RTV NOF | Erik Visser

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.