Een comeback in coronatijd

Bart Helmholt, Frieslands beste fierlepper aller tijden, keert terug op de schansen en wil in september vlammen op het NK. Hier traint hij de Burgumer jeugd.


FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Bart Helmholt: ‘Ik wol it fierljeppen écht ôfslute, ik wol oer dy 22 meter’

Als het aan Bart Helmholt ligt, gaat de versoepeling van de coronamaatregelen nog even aan het fierljeppen voorbij. De in 2016 gestopte ljeplegende werkt aan een comeback en doet dat het liefst in alle rust. ,,En dan yn septimber noch ien kear flamme, hjir yn Burgum.’’
Zelfs een tractor kan er pietepeuterig uitzien als de bestuurder de imposante torso heeft van Bart Helmholt. Het is de 7-voudig Fries en Nederlands kampioen fierljeppen aan te zien dat hij de afgelopen jaren een – succesvol – uitstapje heeft gemaakt naar de Sterkste Man-competitie.
,,It is moai dat de skânsen hjir yn Burgum sa goed fearje’’, grijnst Helmholt terwijl hij lenig van de tractor springt waarmee hij zojuist het zandbed heeft geëgaliseerd. ,,Dat biedt perspektyf foar ien dy’t 105, 106 kilo waget.’’
Het is louter spiermassa. De inmiddels 37-jarige Burgumer werd sinds zijn afscheid van het fierljeppen, in 2016, tweemaal tweede bij het NK Sterkste Man en voelt zich sterker dan ooit. Intussen bleef hij zo nu en dan zijn (trainings)wedstrijdjes ljeppen. De gedachte aan een rentree begon vorig jaar serieuze vormen aan te nemen, toen hij als co-commentator bij Omrop Fryslân verslag deed van het FK in Winsum.
Helmholt nam zich voor om nog één keer alles uit de kast te halen om die zo vurig gewenste 22-metersprong te halen, opnieuw met steun van zijn vroegere trainers Arend Hofstee en Geert Hommes. Hij nam in 2016 afscheid als houder van het Nederlands record (21,64 meter), maar inmiddels is Jaco de Groot recordhouder met 22,21 meter.
,,Ik fiel dat ik it ek noch yn my ha om in 22-metersprong del te setten’’, zegt Helmholt kort voordat hij de Burgumer jeugd deze donderdagmiddag training gaat geven – dat mag gelukkig weer.
,,Fjouwer jier lyn wie it op. It gong te gek, dat lêste seizoen. Dat Nederlânsk rekord hat seis wike yn myn systeem sitten, alles die sear en ik naam te min rêst. Fysyk koe ik de klappen net mear ferwurkje. De motivaasje wie fuort, ik hie twa hiele jonge bern en myn ûnregelmjittige wurk by de plysje spile ek mei.’’
Dat laatste is onveranderd zo. Maar juist dankzij de krachtsport heeft de krachtspringer gemerkt dat het ljeppen hem nog altijd gemakkelijk af gaat. Dat merkte hij op clubkampioenschappen en ook bij de NFM in It Heidenskip, waaraan hij vorig jaar meedeed. En begin mei zweefde hij zelf ook weer ‘ouderwets’ naar de overkant. ,,It gong maklik, de test is slagge.’’
In het vroege voorjaar was het zijn streven om vóór 15 mei – vandaag dus – stabiel 20,5 meter te kunnen springen. Dan zou hij beginnen in de tweede klasse – als ‘herintreder’ moet dat – en alleen op zaterdagen wedstrijden ljeppen.
,,Trije sprongen, sûnder finales en gjin ferwachtings fan de minsken. Ideaal, ek mei myn wurk. Dat wie de rûte dy’t ik ynpland hie. Mar doe sette de coronacrisis alles op syn kop.’’
Aanvankelijk was Helmholt bang dat alle wedstrijden voor dit seizoen geschrapt zouden worden. Een rentree zou dan uitgesloten zijn; volgend jaar is hij te oud. Voorlopig is dit het scenario: op 5 september wordt het FK gehouden, op 19 september volgt het NK. Dat zijn vooralsnog de enige geplande ljepperijen voor 2020.
Het NK vindt plaats op zijn thuisschans, de in 2018 volledig opgeknapte accommodatie van Burgum. Het is een buitenkans die Helmholt voor geen goud wil laten liggen. Immers: juist dáár zit die 22-metersprong erin. ,,Dizze moaie skânsen, mei dat gruttere hichteferskil tusken barte en wetter, hat in folle langer sweefmomint. Krijst yn feite in heale meter kado.’’
,,Hoe minder wedstriden, hoe mear it oankomt op erfaring’’, weet Helmholt, die een geslaagde comeback in september júist ziet zitten als er niét al te veel wedstrijden aan vooraf gaan. Hij, met zijn onregelmatige werk, kan dan in alle rust trainen en van overbelasting is dan ook geen sprake. ,,En dan fanôf 1 septimber twa, trije kwalifikaasjewedstriden foar it FK ljeppe. Foar my soe dat geunstich wêze. Op myn ‘basis’ spring ik altyd in lytse 20 meter.’’
Bart Helmholt heeft het gevoel dat het nog niet helemaal klaar is, dat er na de fysieke malheur van 2016 nog iets moois moet komen. ,,Ik wol it ljeppen écht ôfslute, ik wol oer dy 22 meter. En echt allinne mar dit seizoen. Ien kear flamme, hjir yn Burgum. Dat wol ik. En dat kin.’’

Bron Lc 15-5-2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.