Bart Helmholt probeert het nog één keer

BURGUM. Hij gaat het nog één keer proberen, proberen om die magische 22 metersprong te maken. Hij is uiteraard niemand minder dan meervoudig fierljepkampioen Bart Helmholt. Hij gaf in 2017 de pijp aan maarten, hij hing de pols in de wilgen zeg maar. En hij werd node gemist, niet alleen vanwege zijn verre sprongen, maar ook en misschien nog wel meer, vanwege de uitstraling die aan elke wedstrijd waaraan hij deelnam een extra dimensie gaf. Als Bart op de ‘barte’ stond, hield iedereen zijn adem in.

Spannend
Als Bart Helmholt meedeed wist je als toeschouwer dat er altijd van alles kon gebeuren, hij was er een meester in om de spanning tot het kookpunt op te voeren. Hij kon vanuit kansloze positie met die ene ultieme sprong alsnog het klassement ‘oeral’ gooien en tevens de hoop van de concurrentie, die zich al spekkoper waande, meedogenloos te bodem in te slaan. Nou, die Bart Helmholt wil zich nog één keer laten gelden zoals hij dat altijd heeft gedaan. Hij wil nog een keer de norm zetten: hij wil naar 22 meter!Fierljeppen in coronatijd
Net zoals bijna elke sport beleeft ook het fierljeppen barre tijden. Alle wedstrijd zijn afgelast, en ook de belangrijkste ontmoetingen gaan niet door. Tenminste, daar lijkt het op, al gaf FLB voorzitter Tije Dijk toch weer enige hoop, hij deed dat zaterdagochend in de Omrop microfoon van Freark Wijma. Hij ziet nog wel degelijk kansen om in ieder geval de beide allerbelangrijkste fierljepwedstrijden alsnog door te laten gaan.

Dat zou dan moeten in september met die restrictie dat de coronastorm dan dermate is ‘geluwd’ dat er weer, onder voorwaarden, gesprongen kan worden. Misschien aanvankelijk zonder publiek, al moet je je afvragen of iedereen daar op zit te wachten, het publiek speelt, net als bij andere sporten, een belangrijke rol in zo’n wedstrijd. De toeschouwers zorgen voor sfeer en ambiance, zonder hen wordt het zoals iemand het uitdrukte ‘in deade boel’. Hoe dat in de praktijk uitpakt zal de tijd moeten leren, maar dat er plannen gemaakt worden, dat er dus vooruit wordt gekeken, is een hoopvol signaal in deze toch wel erg sombere sporttijden. En dat zo’n Bart Helmholt dan ook nog zijn, zij het éénmalige, rentree aankondigt kan alleen maar die signalen een extra dimensie geven. Voorzitter Tije Dijk maakte wel, terecht, een voorbehoud, hij weer erop dat ook het FLB zich zal moeten houden en conformeren aan de richtlijnen uit Den Haag. Eén ding lijkt zeker: als in september de beide kampioenschappen worden gehouden, het FK in Winsum en het NK in Burgum, zal er, mits geoorloofd, geen gebrek aan publieke belangstelling zijn. De fierljepfans hebben in ieder geval iets om naar uit te kijken, ook al is september nog ver…

Binne Kramer
Bron kanaal 30

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.