Gejaagd door de wind

BURGUM – In Burgum kun je ver springen, sterker nog, op de fierljepaccommodatie achter het gemeentehuis kun je, met een beetje fantasie, zelfs verder springen dan je pols lang is, ook al beweert het oude spreekwoord het tegengestelde. Dat je daar op die prachtig gerenoveerde schansen ver, héél ver, kunt springen, werd maandagavond maar weer eens onder bewijs gesteld. Daar werd de tweede wedstrijd in de nationale competitie gesprongen. Jaco de Groot won met een formidabele 21.94m.

Verder dan ooit
Jaco de Groot won maandagavond de tweede wedstrijd in de nationale competitie met een fabuleuze 21.94m. Nooit werd er op Friese bodem zóver gesprongen. Een persoonlijk record was het overigens niet voor de atleet van de Hollandse Polsstok Bond, dat staat op een onwaarschijnlijke 22.21m. Maar De Groot was niet de enige die behoorlijk aan de weg timmerde met een verre sprong. Want wat te denken van junior Reinier Overbeek, die maar liefst twee keer over de magische grens van 21 meter sprong, eerst 21.25m en in zijn derde sprong zelfs 21.38m., en dat voor een junior! Maar ook Jan Teade Nauta haalde met 20.73m een prima afstand en dat deed ook Bobby Zwaagman met 20.32m. Allemaal bewijzen dat de accommodatie van Burgum er uitstekend bij lag. Nu was er, waarschijnlijk, één factor die de ljeppers letterlijk en figuurlijk een duwtje in de rug gaf en dat was de straffe zuidwester die schuin van achter kwam. ‘Te veel rugwind’, zou dat in de atletiek heten, maar bij het fierljeppen doen ze daar niet aan.

droog…
Vorige week woensdagvond stond ik ook bij het toegangshek van de fierljepaccommodatie in Burgum, samen met een stel Belgen die nu eindelijk wel eens zo’n ‘verlep-wedstrijd’ met eigen ogen wilden aanschouwen. ‘Amai, dat moet toch een heus spektakel zijn, straffe kost’. Dat werd het dus niet, want er stond een met de hand geschreven aankondiging op een stukje karton dat vermeldde dat er niet gesprongen kon worden wegens de hevige regenval. Donderdag zou de wedstrijd alsnog worden ingehaald. Maar door de ervaring wijs geworden kijk ik eerst maar even op de website van Ljeppersklup Burgum om te kijken of het deze keer wel doorgaat, want veel beter is het weer niet geworden. Nee dus en nu staat de ontmoeting op de rol voor maandagavond en: ‘dat liket der better op’. Het is droog, het waait stevig en er gaan nog wel degelijk buien om in het westen, maar als we een beetje opschieten, moet het deze keer lukken. Jammer, maar ook wel begrijpelijk is, dat er maar weinig toeschouwers zijn, ik schat nog niet de helft van een reguliere wedstrijd. Achteraf hebben de thuisblijvers ongelijk, ze missen een spectaculaire wedstrijd waarin ver, echt ver, gesprongen wordt.

problemen
Als ik mij vaste stekje opzoek, helemaal aan de overkant van het complex, is de organisatie nog druk bezig met het oplossen van een technisch probleem met de meetapparatuur. Of dat nu opgelost wordt, is niet helemaal duidelijk, maar speaker Koos Wieling roept om dat er ‘mei de hân’ zal worden gemeten. En gemeten moet er worden, want er zal ver worden gesprongen, al weten we dat nu nog niet. Ik zit hier aan zeg maar de zuidkant omdat aan de andere kant, de kant van het gemeentehuis zeg maar, een foeilelijke achtergrond de meeste foto’s grondig verpest. Nu heb ik een stel bomen op de achtergrond, ook niet ideaal, maar altijd beter dan een fabrieksgebouw. Bovendien zit ik nu naast de C-schans en daar wordt gesprongen door de meisjes en de vrouwen. En vooral bij de meisjes kan de strijd behoorlijk spannend zijn en daar heeft de ’thuisclub’, in casu de Ljeppersklup Burgum, met Pytrix Westra een prima ijzer in het vuur. Eigenlijk is ze de beste van het hele pak, maar ze heeft één obstakel om te kunne winnen. En dat obstakel, die ‘stroffelstien’, heet Femke Rispens uit Niehove. Maar, JC zei het al, ‘elk nadeel hep se foordeel’: Femke Rispens gaat volgend seizoen over naar de vrouwen terwijl Pytrix Westra nog een jaar in de categorie meisjes mag springen.

geen finale
Deze wedstrijd, de tweede in de reeks om de Pollepleats Nationale Competitie, wordt gesprongen zonder finale, dus na vier sprongen weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Het scheelt tijd en dat is in deze tijd van het jaar belangrijk, het wordt al vrij vroeg donker. In ieder geval te donker om foto’s te maken en bovendien wordt het er voor de toeschouwers ook niet aangenamer op.

meisjes
Deze keer dus geen ‘famkes’, want aan deze nationale competitie doen ook ‘Hollanders’ mee en dus doet ook speaker Koos Wieling zijn commentaar tweetalig. In de categorie meisjes zijn het de beide Friezinnen Femke Rispens en Pytrix Westra die het laken naar zich toetrekken. Femke Rispens is dan wel geen Friezin, maar ze hoort wel het Friese kamp zeg maar. Rispens wint met 15.87m voor Pytrix Westra die niet verder komt dan 14.76m. Dat is trouwens een respectabele afstand en het geeft aan dat er met haar rekening moet worden gehouden, niet alleen nu, maar zeker ook in de nabije toekomst. Derde wordt Suzanne Mulder die 14.17m laat opmeten.

vrouwen
Bij de vrouwen staat er geen maat op Marrit van der Wal, want haar winnende 17.29m is meer dan een meter verder dan de verste sprong van Dymphie Baas-van Rooijen: 16.47m. Derde wordt Wendy Helmes met 15.44m.

jongens
In de categorie jongens is het geen verrassing dat Rutger Haanstra met een prima 18.22m de eerste plaats voor zich opeist, vóór Hidde van Dam met 17.80m en Guus Hoogland met 17.75m. Een podium dat er zijn mag en een belofte voor de komende seizoenen.

junioren
Dé verrassing van de avond is in feite het optreden van junior Reinier Overbeek. Hij begint met 17.61m, prima, maar wat hij daarna laat zien is werkelijk formidabel, in zijn tweede en derde sprong zwiept hij alsof het niets is twee keer over de magische grens van 21 meter! Eerst komt hij tot 21.25m en in zijn derde sprong komt hij zelfs tot 21.38m, voor een junior een ongekende afstand. Hij krijgt een staande ovatie van het publiek en moet waarschijnlijk een hele tube Midalgan op zijn schouder leegknijpen vanwege al die klappen van enthousiaste toeschouwers. Maar hij solliciteert in elk geval naar de overigens virtuele titel ‘man of the match’. Tweede in dit geweld wordt Daniël Cluistra met 19.74m en derde wordt Wietse Nauta met 18.08m.

senioren topklasse
Al snel blijkt dat om te winnen bij deze echte toppers een afstand van boven de 20 m vereist is. Freark Kramer voldoet daaraan met 20.39m. Met zo’n afstand kun je zo’n wedstrijd winnen, maar dat zit er niet in voor Freark Kramer. Thewis Hobma komt tot 21.29m. Jaco de Groot haalt in zijn eerste sprong de 20m net niet en ook Ysbrand Galama strandt in de 19 meter. Die tweede omloop levert wel meteen de beste afstand van de avond op, want Jaco de Groot haalt maar liefst 21.94m, de verste afstand ooit gesprongen op Friese bodem. Bobby Zwaagman komt tot 20.32m, Jan Teade Nauta zwiept er 20.73m uit en Thewis Hobma verbetert zich tot 21.34m. Maar die 21.94m van Jaco de Groot is de ganse concurrentie te machtig en dus wint hij, voor Thewis Hobma en Erwin Timmerarends, hij komt tot 21.17m. Met andere woorden: een podium waarmee je als organiserende club voor de dag kunt komen.

Binne Kramer
Kanaal 30


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.