European Sports for All Games zondag in Burgum, 5 augustus

De Italiaanse sporters laten de kazen het werk doen

Kaasrollen is serieuze cultuursport in Italië, Belgen demonstreren drie sporten

BURGUM – Staande-wip, krulbal, krachtbal en kaasrollen, het zijn geen alledaagse sporten en het is dan ook meestal tevergeefs zoeken naar Nederlandse beoefenaars. Deze sporten zijn populair in België en Italië. Net als het Friese fierljeppen zijn het cultuursporten. Belgische en Italiaanse deelnemers demonstreren op 5 augustus op het Wetter & Willepark in Burgum deze traditionele sporten tijdens de European Sports for All Games.

Door Jelle Jeensma

Van 3 tot en 7 augustus geven tientallen organisaties, honderden vrijwilligers en deelnemers en duizenden bezoekers de traditionele sport een podium. Fryslân verwelkomt twintig internationale teams met vijftig traditionele sporten, tweehonderd deelnemers en duizenden bezoekers. Iedereen kan meedoen, op zijn of haar eigen niveau. Naast ‘Sport in je dorp’ in Burgum zijn op andere plaatsen activiteiten. The European Sports for All Games worden georganiseerd door Sport Fryslân, NOC*NSF en Tafisa, een organisatie die cultuursporten onder de aandacht brengt.

Buitenlandse teams maken zondag op hun beurt kennis met Friese sporten, zoals het fierljeppen op de schansen in Burgum. Voorzitter Hans Helmholt van de Ljeppersklup Bergum hoopt op veel toeschouwers. “Wij organiseren het Nederlands kampioenschap fierljeppen in Burgum begin september en kwamen in beeld om mee te doen aan deze games. Onze wedstrijdspringers zullen het fierljeppen aan de buitenlanders demonstreren en ze mogen het ook zelf proberen.”

In het Wetter & Willepark, vlakbij de fierljepschansen, zijn van 18.00 tot 21.00 uur drie sporten te zien. Bij staande-wip richt de boogschutter op doelen die hoog op een verticale paal worden geplaatst. Hoe meer geraakte doelen, hoe hoger de score. Bij een partijtje krulbol moeten de ballen in de vorm van een band zo dicht mogelijk bij een verticale stok rollen. Daarbij mag je de ballen van het andere team wegstoten. De speler die zijn bal het dichtst bij de stok krijgt, is de winnaar. De regels bij krachtbal zijn eenvoudig: vier spelers van een team moeten een zware bal vangen, waarna de bal in het tegenoverliggende veld van de tegenstander wordt gegooid.

Het kaasrollen wordt gedemonstreerd door de Italianen. Met behulp van een leren riem moet je de kaas een zo groot mogelijke zwieper geven en de kaas de juiste richting meegeven. De speler of het team dat de route in de minste beurten aflegt, wint dit kaasspel.

De Belgische en Italiaanse sporters logeren in Earnewâld. “Ze verblijven bij onze familie en de buren”, zegt Age Veldboom. “We maken met ons skûtsje De Swanneblom een vaartocht om ze kennis te laten maken met deze Friese cultuursport. Misschien dat ze ook nog een kanotocht maken of fietsen, maar de sporters hebben een druk programma.”
Kijk voor het hele programma op www.sportsforall2018.eu.

Bron: Weekblad Actief


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.