FIERLJEPPEN: EEN SPECTACULAIRE SPORT IN FRYSLÂN

In een jaar waarin de Friese cultuur haar hoogtijdagen viert, mogen de Friese sporten natuurlijk niet ontbreken: fierljeppen, kaatsen en skûtsjesilen komen vrijwel alleen in onze provincie voor en vormen een belangrijk onderdeel van onze cultuur.

Het prominente Fierljeppen is, naast een cultuursport, ook een zeer atletische sport: loeizwaar om te beoefenen en spectaculair om naar te kijken. De ljeppers klimmen tijdens machtige zwaaien over het water tot wel tien meter in een poolstok, om vervolgens soms meer dan twintig meter verderop in het zand te landen. Ze ljeppen dus met gemak over je rijtjeshuis.

De sprong vraagt een enorme inspanning en opperste concentratie. Van de krachtsexplosie in de aanloop, het razendsnel omhoogklimmen in de paal, het juiste kantelmoment zoeken en een goede landing: een perfecte uitvoering is ontzettend lastig – en minstens zo indrukwekkend.

Het fierljeppen komt voort uit het springen over sloten in het Friese platteland. Met een poolstok konden boeren gemakkelijk van weiland naar weiland komen. Daardoor is het geworteld in de Friese traditie en cultuur: niet als folklore, maar inmiddels als echte topsport, want steeds meer jongens en meisjes kiezen voor fierljeppen.

Alle belangrijke wedstrijden van de zomersport zijn opgenomen in ons programma. De wedstrijden worden gehouden op zes prachtige fierljepaccommodaties in de regio, waaronder de Friese Kampioenschappen in Winsum en Nederlandse Kampioenschappen in Burgum.

Neem plaats bij dit boeiende schouwspel en geniet van wat Fryslân te bieden heeft!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.