Fardau van Akker nieuwe meisjeskampioene fierljeppen 13-8-2017

Het was duidelijk even wennen voor Fardau van Akker zaterdagmiddag, toen ze als eerste het kampioenspodium van het FK fierljeppen mocht opklimmen. Wat eigenlijk niemand, en zijzelf zeker niet, verwacht had, gebeurde wel degelijk. Met een fantastische uithaal sprong de 15-jarige fierlepster uit Suwâld naar een afstand van 15.42m en daarmee troefde ze de beide ‘heisse Favoriten’  Femke Rispens en met name Sigrid Bokma af. Een fraai succes voor Ljeppersklup Burgum.

Burgum toch weer op het podium
Op voorhand waren de verwachtingen omtrent eventuele podiumplaatsen voor de leden van Ljeppersklup Burgum niet echt hooggespannen. De tijden dat er soms wel drie Burgumer ljeppers en ljepsters op het ereschavot stonden leken voorlopig even voorbij. Nieuw talent is weliswaar in aantocht, maar het duurt nog wel even voor die zich echt kunnen manifesteren. Wat dat betreft was het een verrassing dat Fardau van Akker zich aan het fierljepfirmament meldde zaterdagmiddag in Winsum. Natuurlijk, de insiders wisten al wel dat ‘ze er aan zat te komen’, maar dat ze op deze wat winderige zaterdagmiddag de torenhoge favoriet Sigrid Bokma zou kunnen verslaan, hadden weinigen verwacht. En dat maakte de verrassing uiteraard des te groter. En Fardau zelf: “Of ik hiervan gedroomd heb? Nou niet dat ik me kan herinneren, ja, je denkt wel eens of je misschien de finale zou kunnen halen, dat zou al geweldig zijn. Maar dat je dan ook nog wint en Fries kampioen wordt, nee, dat had ik nooit gedacht. Het is best wel vreemd dat ik hier nu sta op dat erepodium met al die toeschouwers om me heen en de commissaris die mij een prijs uitreikt. Mooi voor onze club, hebben we toch weer een lid van de Leppersklup Burgum die kampioen wordt. Vieren? Daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht, dat zie ik allemaal wel. Maar ik ben er wel hartstikke blij mee, vooral omdat het toch helemaal onverwacht kwam. Hoe het verder gaat? Geen idee, daar ben ik nog helemaal niet mee bezig, ik moet me eerst nog realiseren dat ik hier sta.” Aldus de kersverse Friese kampioen bij de famkes Fardau van Akker uit Suwâld, niet alleen fierljepster, maar ook een getalenteerd turnster. En zo ziet ze er ook uit: lang, slank en lenig en uiteraard met een hoogblonde paardenstaart en een brede glimlach. Maar die had uiteraard te maken met haar prestatie zaterdagmiddag in Winsum. Bij haar en haar coach Remco Veenstra dus het roemruchte ‘himmelhoch jauchzend’, waar even verderop Sigrid Bokma ‘zum Tode betrübt’ was. Zij was immers de gedoodverfde favoriet, het hele seizoen had ze gedomineerd en geïmponeerd. En dat het dan op het moment suprême fout gaat, onvoorstelbaar. Echt fout ging het niet, maar ze kwam gewoon niet ver genoeg. En dus kwam niet zij, maar Fardau van Akker in de finale als beste uit de bus. ‘Dritte im Bunde’ was Femke Rispens die als derde de eindstrijd haalde. In die finale sprong Fardau van Akker zich naar de kop met een formidabele 15.42 m en daar kon noch Sigrid Bokma met 14.66m, noch Femke Rispens met  14.37m aan tippen.
droog
Het regent als ik naar Winsum rij en de lucht ziet er nou ook niet echt veelbelovend uit. Regen moeten we niet hebben bij een FK fierljeppen, dan kan er niet gesprongen worden. Maar zie: als ik in Winsum naar de fierljepaccommodatie loop is het droog, sterker nog, het zal de hele middag droog blijven! Pas als ik weer naar huis rij vegen er een paar zware buien over het land en in Sumar staat het water op de weg. Dan mag je zeggen dat we het getroffen hebben en dat Pluvius met zijn hand over zijn hart heeft gestreken. Misschien is hij wel fan van Fardau van Akker, je zou voor minder! Ik zoek een plekje voor de commentaarbus, vanwaar ik een prima zicht heb op het zandbed. De volumeknop staat mij hoog genoeg, zeker als er ook nog gezongen wordt door een koor. Goed bedoeld, maar zo luid? Als iedereen er is, de befaamde Winsumer Bult vult zich wat aarzelend, maar hij raakt toch behoorlijk vol gelukkig. Hoe meer publiek, hoe meer sfeer en hoe attractiever de wedstrijd. De kampioenschappen worden geopend door de nieuwe FLB voorzitter, Tije Dijk uit Burgum. Hij verwelkomt iedereen en wenst de deelnemers veel succes en het publiek veel plezier. Hij maakt het, indachtig de woorden van Johan van Oldenbarnevelt, kort en dan kunnen we beginnen. Zoals gebruikelijk wordt er op drie schansen gesprongen en de ‘kleine’ schans is vlak voor mij, daar springen de famkes en de froulju en achteraf heb ik dus mazzel, want die beide categorieën maken er een prima strijd van.
famkes
Bij de famkes is het eigenlijk niet zozeer de vraag wie er wint, maar hoever Sigrid Bokma komt. Zij is de torenhoge favoriet en dat is eigenlijk ook wel logisch, immers, ze heeft deze categorie gedomineerd en de Friese titel lijkt voor haar gereserveerd. Het is echter verrassend Femke Rispens die zich als beste plaatst voor de finale, voor Fardau van Akker en Sigrid Bokma. De finalisten mogen in die finale nog twee keer springen waarbij de voorronden overigens meetellen. Wie wil winnen moet dus verder spingen dan de 14.37m van Femke Rispens. Sigrid Bokma komt in haar eerste finalesprong tot 14.66m en dat lijkt goed genoeg voor de titel.  Fardau van Akker verrast echter vriend en vijand, en vooral ook zichzelf, met een enorme uithaal die pas eindigt bij 15.42m en dan krijgt deze finale een geheel ander aanzien.  Femke Rispens gaat nat en dus moet het voor haar en Sigrid Bokma allemaal gebeuren in die tweede finalesprong. Maar noch Sigrid Bokma, noch Femke Rispens haalt het en dus heet de nieuwe Friese kampioene bij de famkes Fardau van Akker. Ze kan het nauwelijks geloven, maar het publiek heeft de sensatie al herkend: ‘publiek op de banken’, al is dat op de Bult natuurlijk relatief. Maar het applaus en de aanmoedigingskreten laten niets aan de verbeelding over.
froulju
Bij de froulju is eveneens een echte favoriet, dat is Marrit van der Wal, maar ook zij komt letterlijk met de hakken over de sloot in de finale, als derde. Niks aan de hand, zij kan in de eindstrijd alles weer rechttrekken en orde op zaken stellen. En eigenlijk verwacht iedereen dat ook van haar. Al heeft ze natuurlijk in Klaske Nauta en Hiske Galama een paar geduchte concurrenten. Klaske Nauta is nu eenmaal iemand die zich zelf enorm kan motiveren, ’tot rise to the occasion’ noemen de Britten dat. En dat doet ze ook deze zaterdagmiddag in Winsum, want met 15.64m troeft zij Hiske Galama met 15.48m en Marrit van der Wal met 15.34m af. En wat er dan gebeurt kan alleen als Klaske Nauta kampioen wordt. Ze gaat volledig uit haar dak, aangevuurd door het uitzinnige publiek en haar prestatie zorgt voor een extra dimensie in dit hele fierljepgebeuren, aan zulke kampioenen heeft deze sport behoefte, zij zorgt voor de broodnodige wisselwerking tussen deelnemers en publiek.
jongesBij de jonges is het Jarich Wijnstra die in de finale met een uitstekende 18.13m zijn beide medefinalisten klopt: Wietse Nauta met 17.89m en Wisse Broekstra met 16.07m.
junioaren
Je kon erop wachten, wachten op de uithaal van Bobby Zwaagman bij de junioaren. En hij komt: in zijn allerlaatste sprong wordt hij door een enorme geluidsgolf van het enthousiaste publiek gedragen naar 19.52m. En dat betekent de titel voor Zwaagman, ook al zo’n fierljepper waarvoor je als toeschouwer komt kijken. Rutger Piersma wordt met 18.35m tweede en de derde plaats is voor Freark Kramer met 18.17m.
senioaren
Grootste verrassing in de finale is uiteraard Jelle Douwe de Vries, overgangsklasser met een aanstekelijke en meeslepend enthousiaste performance. Hij komt in de eindstrijd waarin hij Nard Brandsma, Age Hulder, Sytse Bokma en Thewis Hobma treft. Een gezelschap dat er een mooite finale van maakt, maar de winnende sprong van Nard Brandsma (20.72m) stamt uit de voorronde. De enige die ook die 20meter grens overschrijdt is Sytse Bokma: 20.04m.  Age Hulder wordt derde, zijn 18.83 m is goed, maar niet niet goed genoeg. Opvallende afwezigen in die finale zijn Ysbrand Galama en Hannes Scherjon, zij beiden slagen er niet in hun potentieel echt de demonstreren. En dus krijgen we een podium waarop Fardau van Akker,  Klaske Nauta, Jarich Wijnstra, Bobby Zwaagman en Nard Brandsma staan, een gezelschap dat gezien mag worden. De verste sprong met als beloning de felbegeerde ‘Sulveren Pols’, is voor Nard Brandsma, de ereprijs voor de verste sprong bij de froulju, de ‘Glêzen Ljepster’ is voor Klaske Nauta. Na afloop van de ceremonie vraag ik aan CdK Arno Brok, hij reikt mede de prijzen uit, of er nog meer Fryske sportevementen op zijn lijstje staan “Ik hoopje it al”, aldus de commissaris. Het kaatsen, het skûtsjesilen, de paarden, it fierljeppen en de profronde heeft hij inmiddels al achter de rug. Ik ga naar huis in de wetenschap dat de gemeente er weer een echte sportkampioen bij heeft in Fardau van Akker, zonder meer een kandidate voor de titel sportvrouw van het jaar. Waarom hebben we die verkiezingen eigenlijk niet meer?
Binne Kramer

kanaal 30

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.